Idi na sadržaj

Latinske izreke/Uvod

Izvor: Wikiknjige

Latinski je indoevropski jezik, prvobitno govoren u oblasti oko Rima, zvanoj Latium. Veliku je važnost zadobio kao formalni jezik Antičkog Rima.

Svi romanski jezici, među kojima naročito španski, francuski, portugalski, italijanski i rumunski, potekli su od latinskog, dok se mnoge riječi koje se zasnivaju na latinskom mogu naći i u drugim modernim jezicima poput engleskog.

Latinski alfabet, koji je izveden iz grčkog alfabeta, još uvijek je najšire korišćeni alfabet u svijetu. Smatra se da je 80 odsto naučnih engleskih izraza izvedeno iz latinskog (u velikoj mjeri putem francuskog). Pored toga, u Zapadnom svijetu je latinski jezik služio preko hiljadu godina kao lingua franca, tj. učeni jezik nauke i politike, da bi ga napokon u 18. vijeku zamijenio francuski, a krajem 19. vijeka engleski.

Crkveni latinski je i dalje jezik rimokatoličke crkve, pa prema tome i zvanični jezik Vatikana.

Danas je latinski jezik mrtav jezik u smislu da ne postoji osoba koja može reći da joj te to matrenji (prvi) jezik. Međutim on je još uvijek u širokoj upotrebi u naučnoj zajednici i nekim religijama. S obzirom na to ovdje vam dajemo listu nekih latinskih izreka s prevodom na bosanski jezik vezanih za pravo, medicinu, religiju, književnost i slično. Mnoge od njih ste nekada čuli a niste znali značenje, tako da ovdje imate priliku upoznati se s njima.


Sljedeći članak: Izreke po abecednom redu