Latinski jezik

Izvor: Wikiknjige
Jump to navigation Jump to search

Učenje latinskog nema smisla.sam po sebi on je mrtav jezik i ne valja

Ave! Dobro došli na wikiknjigu o latinskom jeziku gdje možete naučiti ovaj poznati povijesni jezik![uredi]

Ovo je jednostavan udžbenik koji će vam omogućiti lagano i jednostavno učenje latinskog jezika, bilo da ga već učite, morate naučiti ili ste slobodni entuzijast koji bi volio prevoditi latinske tekstove. Prije samog početka, poželjno je da znate gramatiku vlastitog jezika, i to vrste riječi, deklinacije i vremena; no to nije prijeko potrebno.

Latinski jezik je jezik antičkih Rimljana kojeg su oni primili od Grka preko Etrušćana. Korijeni su mu u pokrajini Latium (Lacij), gdje je grad Rim i osnovan. Prestao je biti govoren propašću Rimskog carstva, no unatoč tome ostao je izuzetno očuvan. Jedna država ga koristi kao službeni jezik - Vatikan. Može se reći da je prozor u intelektualni svijet jer se gotovo svi europski jezici temelje na njemu i koristi se u medicini i biologiji.

Prije svega treba reći da je drugačije učiti jezik sam i učiti uz učitelja. Težit će se da tekst bude jednostavan, pamtljiv i lako čitljiv. Čuvajte vid! Ukoliko doista želite započeti s učenjem, bilo bi poželjno da ispišete lekcije ukoliko vam je printer dostupan. Također pazite da prođete kroz sve lekcije, jer sve su lekcije međusobno povezane i potrebno je znati jednu da biste shvatili drugu lekciju.