Wiki junior Sunčev sistem/Asteroidni pojas

Izvor: Wikiknjige
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ceres symbol (bold, blue).svg Činjenice o Asteroidnom pojasu
  • Ukupna masa tijela u Asteroidnom pojasu jednaka je 1/35 mase našeg Mjeseca (znači da bi 35 Asteroidnih pojasa imalo masu kao Mjesec).
  • Najveći od asteroida unutar Pojasa - Ceres čini 1/3 (jednu trećinu) ukupne mase svih asteroida.
  • Ceres je jedina patuljasta planeta u Asteroidnom pojasu.
  • Vesta je jedini asteroid kojeg možemo vidjeti sa Zemlje - golim okom.
  • Iako su ljudi mogli vidjeti Vestu i Uran još prije 2.000 godina, oni nisu bili prepoznati kao dio Sunčevog sistema sve do prije 200 godina.

Prethodni članak: Mars

Asteriodni pojas se nalazi u Sunčevom sistemu između planeta Mars i Jupiter. Sastoji se od velike količine stijena koje su mnogo manje veličine nego planete. Ovi objekti se zovu asteroidi ili male planete. Ne možemo ih vidjeti sa Zemlje golim okom, ali neke od njih možemo vidjetu uz pomoć dvogleda ili teleskopa.

Najveći asteroid u Sunčevom sistemu je 2001 KX76. U Asteriodnom pojasu najveći od asteroida je Ceres, koji ima prečnik (širinu) od 933 kilometra. Drugi asteroid po veličini se zove Vesta i njegov prečnik je 530 kilometara.

Nisu svi asteroidi te veličine. Prečnik nekih iznosi manje od kilometra. Otprilike se smatra da su asteroidi objekti širi od 50 metara. Sve manje od te veličine naučnici jednostavno zovu meteroidi. Uz pomoć naprednih teleskopa naučnici su uspjeli zabilježili nekoliko objekata manjih od 50 metara kako prolaze pored Zemlje.

U Asteriodnom pojasu ima vjerovatno nekoliko miliona asteroida. Dosada je preko 96.000 asteroida zabilježeno i dobilo broj, a skoro 12.000 asteroida je dobilo i ime. Ali iako ima toliko puno asteroida sam Asteriodni pojas se sastoji uglavnom od praznog prostora. Ako bi putovali kroz njega u svemirskom brodu moglo bi proći jako puno vremena dok bi uspjeli proći pored nekog asteroida (znači sasvim različito od onoga što se prikazuje u nekim filmovima naučne fantastike).

Najveća tijela u Asteroidnom pojasu
Object
Name
Maximum
Size
1 Ceres Ceres symbol (fixed width).svg 933 km
4 Vesta Vesta symbol (fixed width).svg 530 km
2 Pallas Pallas symbol (fixed width).svg 525 km
10 Hygiea Hygiea symbol (fixed width).svg 407 km
511 Davida Davida symbol (fixed width).svg 326 km

Kako su asteroidi dobivali ime[uredi]

Prvi asteroidi su imenovani po herojima iz mitova i legendi, uglavnom kao i glavne planete u Sunčevom sistemu. Prvi koji je otkriven, Ceres, dobio je ime po Bogu iz Rimske mitologije, isto kao i drugi otkriveni asteroid Pallas. Asteroidi također dobivaju brojeve prema redoslijedu otkrivanja, tako je Ceres broj 1, Pallas broj 2 i tako dalje.

Kako je broj otkrivenih asteroida rastao, prestali su im davati imena iz mitologije, i počeli davati druga imena. Neki od asteroida su dobili ime po državama. Na primjer Asteroid 136 se zove Austrija. Neki drugi su dobili ime po biljkama, tako da imamo Asteroid 978 Petunija. Asteroid po imenu 1620 Geographos je dobio ime po Društvu National Geographic, da bi se odalo priznanje naporima ovog društva na širenju znanja o Sunčevom sistemu. Mnogi drugi asteroidi su dobili ime po poznatim osobama (živim i mrtvim). U nekoliko slučajeva se dešavalo da oni koji otkriju asteroid daju ime po svojim kućnim ljubimcima, kao što je slučaj sa asteroidom 2309 G-din Spock (tako se zvala mačka astronoma koji je otkrio asteroid). Naučnici izbjegavaju davanje imena na ovaj način, ali se to ipak dešava s vremena na vrijeme. Asteroidima su čak davana imena i izmišljenih likova i osoba.

Danas, osobe koje otkriju asteroid mogu predložiti ime za njega. Poslije toga grupa naučnika ispita da li je ime odgovarajuće (da li podsjeća na ime nekog drugog asteroida ili je neko od nepoželjnih imena). Zbog toga što je već otkriven veliki broj asteroida svi oni nemaju imena, već se uglavnom označavaju brojevima. Teško da će svi oni dobiti formalna imena u skorije vrijeme (zbog toga što ih je tako puno).

Ko ih je otkrio[uredi]

Giuseppe Piazzi je 01. januara 1801. godine slučajno otkrio Ceres.

Sljedeći članak: Jupiter