Idi na sadržaj

Wiki junior Sunčev sistem/Neptun

Izvor: Wikiknjige
Neptun, snimak sa Voyagera 2

Prethodni članak: Uran

♀ Činjenice o Neptunu
  • Brzina vjetra na Neptunu može dostići 450 metara u sekundi.
  • Neptun je otkriven jer je njegovo gravitaciono polje uticalo na orbitu Urana.
  • Neptun je ponekad udaljeniji od Sunca nego Pluton.

Neptun je osma planeta od Sunca. On je "vanjska planeta", a napravljen je od stijena i metala, dok su na površini voda, amonijak i metan, a u atmosferi hidrogen i helijum.

Koliko je Neptun velik[uredi]

Poređenje veličine Neptuna i Zemlje

Neptun je po veličini veoma sličan Uranu. Njegov prečnik je tek nešto manji, širine 49.528 km [1]. Po dužini je dug skoro kao četiri Zemlje [2].

Kako izgleda površina Neptuna[uredi]

Atmosfera Neptuna ima neke tamnoplave mrlje. Kada je sonda Voyager prošla pored Neptuna 1989. godine, snimila je jednu od njih zvanu Velika tamna mrlja. 1994. je nestala, ali se kasnije ponovo pojavila. Tu je i veliki bijeli oblak sa nadimkom "Skuter". Obilazi Neptun svakih 16 sati [3]. Vjetrovi Neptuna su veoma brzi, pušu do 2000 km na sat (najbrži u cijelom Sunčevom sistemu) [4]. To je oko četiri puta brže od najbržeg zabilježenog tornada na Zemlji.

Kakvi su mu prstenovi?[uredi]

Neptun ima neke blijede prstenove koji su tamni i teško ih je vidjeti. U nekim dijelovima prstenova gdje je materijal gušći ima grudvica.

Kakvi su njegovi mjeseci?[uredi]

Sunčev sistem

Uvod
Naš Sunčev sistem
Sunce
Merkur
Venera
Zemlja
Mjesec
Mars
Asteroidni pojas
Jupiter
Saturn
Uran
Neptun
Pluton
Komete
Kuiperov pojas
Oortov oblak
Glossary

Neptun ima 14 do sada otkrivenih mjeseci. Moglo bi biti više.

Unutrašnji mjeseci[uredi]

Postoji najmanje pet malih mjeseci u obliku krompira koji kruže u blizini Neptuna.

Protej[uredi]

Protej (ili Proteus) je tamni mjesec prečnika oko 418 km. Ima nepravilan oblik. U rimskoj mitologiji Protej je bio bog mora koji se mogao promijeniti u bilo koji oblik koji je htio.

Triton[uredi]

Triton je najveći Neptunov mjesec. Naučnici misle da je veoma sličan Plutonu. Prečnika je 2700 km. Napravljen je od kamena i leda. Na njemu je jako hladno. Ima temperaturu površine od -235 °C. Triton ima vrlo tanku atmosferu sastavljenu od azota i malo metana.

Na njemu postoje vulkani koji imaju erupcije tečnog azota , prašine ili jedinjenja metana. Erupcije se dešavaju zbog godišnjih doba. Kratera je malo jer ih erupcije prekrivaju. Postoje ledene kape koje mijenjaju veličinu s godišnjim dobima. Tu su i grebeni i doline. Možda su nastali zbog stalnog smrzavanja i odmrzavanja.

Zanimljiva stvar u vezi Tritonove orbite je da ona ide oko Neptuna u suprotnom smjeru od Neptunove orbite. Zbog toga naučnici misle da je Tritona davno zarobio Neptun. U rimskoj mitologiji, Triton je bio Neptunov sin.

Nereida[uredi]

Nereida je mjesec nepravilnog oblika prečnika oko 340 km. Njegova orbita je vrlo ekscentrična (izdužena, kao kada bi na papiru nacrtali jaje). Možda ga je uhvatio Neptun gravitacijom ili ga je Tritonova gravitacija pomjerila u ekscentričnu orbitu kada je Triton zarobljen. U rimskoj mitologiji Nereide su bile morske nimfe.

Vanjski mjeseci[uredi]

Postoji više od pet drugih poznatih mjeseci. Oni su mali mejseci u obliku krompira daleko od Neptuna. Možda ima još toga što još nismo vidjeli.

Koliko je dug neptunov dan[uredi]

Dan na Neptunu traje 16 sati i 7 minuta.

Neptun (crveni luk) završi jednu orbitu oko Sunca (centra) za svakih 164,79 orbita Zemlje. Svijetloplavi objekt predstavlja Uran.

Koliko je duga neptunova godina[uredi]

Neptunova godina traje oko 165 zemaljskih godina, odnosno 60.265 dana.

Od čega je Neptun napravljen[uredi]

Neptun je napravljen od kamena i metala u jezgru. Jezgro je vjerovatno veće od Uranovog jer je Neptun teži, iako su planete iste veličine. Oko jezgra je kamen, voda, amonijak i metan. Atmosfera je napravljena od vodonika i helijuma. Niže u atmosferi ima metana i amonijaka. Metan čini da Neptun ima jako lijepu plavo-zelenu boju.

Koliko je jaka neptunova gravitacija[uredi]

Da lebdite blizu vrhova oblaka Neptuna, on bi vas povukao nadole sa silom samo malo jačom od sile Zemljine gravitacije. Efekti Neptunovog većeg prečnika i njegove mase gotovo se poništavaju, te je sila teže samo malo veća nego na našoj planeti [5].

Kako je Neptun dobio ime[uredi]

Neptun je dobio ime po rimskom bogu mora, poznatom i kao Posejdon u Grčkoj mitologiji [6].

Reference[uredi]

  1. http://www.nasa.gov/worldbook/neptune_worldbook.html Smith, Bradford A. "Neptune." World Book Online Reference Center. 2004. World Book, Inc.
  2. NASA Planetary facts
  3. Stranica Nineplanets
  4. Stranica Starchild
  5. Snow, Theodore P. (1996) "The Outer Planets." In The Dynamic Universe: An Introduction to Astronomy. pp. 281. West Publishing Company. ISBN 0-314-64212-9
  6. Snow, Theodore P. (1996) "The Outer Planets." In The Dynamic Universe: An Introduction to Astronomy. pp. 282. West Publishing Company. ISBN 0-314-64212-9


Sljedeći članak: Pluton